Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Učíme se od mistra: Máslový croissant

54 918 zhlédnutí
Average: 3.7 23 hlasování
Podívejte se, jak peče croissant rodilý Francouz! Ukáže vám, jak si doma připravit takový, jaký prodávají ve francouzské patisserii. Na croissant potřebujete jen pár surovin, zato příprava těsta je poměrně časově náročná disciplína. Lepek totiž potřebuje dost času, aby se uvolnil. Jen díky němu budou croissanty krásně nadýchané a křupavé. Dobrá zpráva je, že smotané croissanty můžete zamrazit, a mít je tak připravené na dny, kdy nemáte čas na zdlouhavou přípravu, ale chcete si u snídaně pochutnat na křupavém francouzském pečivu. A jak probíhá samotná příprava? Nejprve se z vody, mouky, vajec, droždí, soli a cukru uhněte těsto. Práci vám usnadní robot. Vypracované těsto by mělo být pevné a kompaktní. Když ho natáhnete, nesmí se trhat. Těsto se pak po krátkém odpočinku v kuchyni schová do lednice, kde počká do druhého dne. Odležené těsto se rozválí na plát, stejně tak máslo, které by mělo tvořit čtvrtinu váhy těsta. Na plát těsta se položí plát másla, těsto se pak přeloží jako psaníčko. Pak už přichází na řadu další a další překládání a vyvalování. Z hotového těsta se vyválí tenký plát, z něj se vykrájejí trojúhelníky, které připomínají Eiffelovku. Těsto se sroluje. Po vykynutí se pečou jen 10 minut při 200 °C. Hotové croissanty jsou uvnitř vláčné a na povrchu křupavé. Podívejte se na video, ve kterém vám francouzský mistr cukrář Marc Le Breton ukáže, jak si máslový croissant upéct doma.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jsem soutěživý typ, proto jsem využila první příležitost si tento recept vyzkoušet. Musím ale upřímně říct, že jsem se trápila od momentu, kdy jsem na pěsto položila máslo. Doporučuji máslo buď nastrouhat, nebo pokrájet na velmi tenké plátky. V silnějších plátcích se nedá začlenit do těsta. Tím, že se těsto několikrát chladí, nemá máslo možnost do těsta povolit. Možná jsem princip receptu špatně pochopila a budu vděčná za víc informací.
Obrazek uzivatele
Ja osobne moc to maslo strouhat nebo krajet na platky nedoporucuji. Vyzkousela jsem spousty moznosti jak maslo co nejsnadneji zadelat do testa. Nejlepe se mi osvedcilo nechat povolit maslo aby melo stejnou konzistenci jako testo a vyvalet mezi 2 kusy potravinarske folie (pokud je maslo moc mekke staci dat na chvilku do lednicky)
Obrazek uzivatele
a zadělávala jste to ve stroji a nebo v rukách? :)

Přidat komentář