Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hlívový guláš

3 424 zhlédnutí
Average: 3.7 3 hlasování

Guláš, který zvládnete uvařit do hodiny? Přece ten hlívový! Tenhle recept se rychle stal tajnou zbraní celé redakce. Nedáme na něj dopustit. Je totiž rychle hotový, voňavý a navíc opravdu skvělý. Chutná i lidem, kteří houbám obvykle příliš neholdují. 
 

Guláš z hlívy

Ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400g cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka mletého kmínu
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 500g hlívy ústřičné, nakrájené na větší kousky
  • 1–2 stroužky česneku, podrcené
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 červené papriky, nejlépe kapie, nakrájené na proužky
  • 1–2 krajíce tmavého chleba, zbavené kůrky a nadrobené + další chléb k podávání
  • rozemnutá majoránka podle chuti


Postup:

1 Do většího hrnce vlijte olej. Vsypte cibuli a opékejte zhruba 5 minut doměkka a dosklovita. Přidejte všechno koření a krátce opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, takže to s opékáním nepřežeňte. Přisypte nakrájené houby a krátce je opečte. Přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 15 minut.

2 Po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky a vařte dalších 15 minut, dokud nebudou houby měkké. Omáčku zahustěte rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá. Pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody. Nakonec přidejte majoránku podle chuti a dolaďte chuť pepřem a solí. Podávejte s chlebem jako přílohou.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Buďte v redakci pozdraveny. Nemáte to špatné, dovolím si přidat pár tipů. Pokud nejste samé vegetariánky, dopřejte si místo oleje sádlo (a zkuste i sádlo husí). Řada kuchařů zamořuje většinu jídel pepřem, leč ten - alespoň pokud jde o mne - s houbami nikterak neladí. Zkuste ho zaměnit za chilli papričku (případně vločky z papriček chipotle), pak můžete vypustit pálivou papriku. Zahušťování chlebem je výborné, nicméně já hlívový guláš nezahušťuji, zato na závěr přidám lžíci tučné zakysané smetany. A ještě mykologická poznámka: hlíva ústřičná je v obchodech celoročně, v lese jen přes zimu, ale její "letní sestřička" hlíva plicní je stejně dobrá a podle mých zkušeností roste mnohem hojněji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, moc děkujeme za všechny skvělé tipy! Rády je vyzkoušíme.

Přidat komentář