Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelňačka

6 532 zhlédnutí
Average: 2.4 (9 hlasování)

Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji bez obav můžete připravit večer předem. Její silná chuť vás pak po oslavách či návratu z lyží postaví zpátky na nohy!

 

Zelňačka

Ingredience:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 100 g anglické slaniny v celku nebo uzeného bůčku
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka mletého chilli a sůl
  • 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g pikantní klobásy, nakrájené na plátky
     

Postup:

1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.

2 Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

 

NĚCO NAVÍC

Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

Přidat komentář