Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na pražené lískové oříšky? (+ domácí nutela)

5 934 zhlédnutí
Average: 2.9 (14 hlasování)
Opražit (a nespálit), oloupat a proměnit lískové oříšky v lahodnou domácí nutelu je hračka! Oříšky se dají chroupat jen tak vyloupané ze skořápky, ovšem když je opražíte a zbavíte slupky, jsou opravdu neodolatelné. Vsaďte na pozvolné pražení na nižší teplotu a odměnou vám bude voňavá křupavá pochoutka. A co teprve, když z oříšků připravíte domácí nutelu... Pozor, hrozí prudká závislost!
 

Domácí nutela

Ingredience:
  • 400 g lískových oříšků
  • 100 g tmavé čokolády (70%), rozpuštěné a zchladlé
  • 4 lžíce kakaa holanského typu
  • 4 lžíce moučkového cukru

 

Postup:

1 Do nahřáté pánve vsypte oříšky a na střední stupeň za občasného zamíchání zvolna pražte do zlatohněda. Pozor, oříšky se snadno spálí, nespouštějte je proto z dohledu. Oříšky začnou vydávat lehce praskající zvuk, rozvoní se a slupka se začne sama loupat. Opražené oříšky vsypte do čisté utěrky a pořádně je promněte. Opakujte, dokud není oloupaná většina oříšků. Když oříšky zchladnou, můžete neoloupané ořechy zkusit promnout mezi prsty. Ovšem to, že na některých oříšcích zůstane slupka vůbec nevadí. Nechte vychladnout.

2 Do výkonného mixéru vsypte opražené a oloupané lískové oříšky a rozmixujte je úplně dohladka na oříškové máslo. Přidejte rozpuštěnou a zchladlou čokoládu, kakao a moučkový cukr a rozmixujte dohladka. Přelijte do čisté sklenice (nebo jiné uzavíratelné nádoby) a skladujte v lednici.

Komentáře

Obrazek uzivatele
j)ú

Přidat komentář