Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Na bromborách vyrostly generace našich předků. Milovat je můžeme i my.

Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev. Na konci 18. století, kdy se pěstování této původně jihoamerické plodiny rozšířilo z okrasných zámeckých zahrad na pole chudých lidí, doslova zachránily Evropu před hladem. Jsou nenáročné na pěstování, daří se jim i ve vyšších polohách a mají bohaté výnosy. Díky obsahu vitaminu C byl navíc jídelníček založený na bramborách z výživového hlediska mnohem zdravější než jiná jednostranná strava. Když k bandorám, erteplím nebo zemákům (ano, to všechno jsou nářeční názvy brambor) přidali naši předci pořádnou porci kysaného zelí, zapili je podmáslím, a v hojnějších časech vylepšili pokrm kouskem masa, získali hodnotné jídlo na celý den. Brambory se podávaly naslano i nasladko, pekly se v troubě či v popelu, vařily se i smažily. Dnes už nás k bramborám netáhne nouze, přesto máme bramborová jídla uložená hluboko v naší kolektivní kulinární paměti. Vraťte se s námi ke kořenům a uvařte si tradiční či novodobé dobroty z brambor!

Přidat komentář