Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Husí hody

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jedné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu i s drůbky a krví a užijte si svatomartinské hodování se vším všudy. K masu přidáváme také jeden recept na sladkou tečku v podobě jednoduchého litého koláče, se kterým kynuté těsto zvládnou i úplní začátečníci, a tipy sommeliéra, co k svatomartinské huse pít.

TIPY, KDE KOUPIT ČERSTVOU HUSU 

Husí hody berte jako ryze sváteční záležitost. Vyberte husu z dobrého chovu, abyste si opravdu pochutnali. Kam pro ni?

  • Čerstvé husy se dají objednat přímo na venkově či na farmářských trzích
  • Husy se zpravidla prodávají včetně drůbků, pro jistotu se ale přeptejte při objednávání. Pokud máte zájem i o krev (chutnat bude milovníkům jelit), řekněte si o ni předem.
  • Jestliže budete husu nasolovat den předem, jak se doporučuje, nezapomeňte si na ni udělat místo v chladničce. Pokud víte, že se vám husa do ledničky nevejde, plánujte akci tak, abyste přinesenou husu začali rovnou péct.

JAK VELKOU HUSU SI POŘÍDIT

  • Počty porcí berte tentokrát spíš orientačně – každá husa se jinak vypéká, má jinak velké vnitřnosti a dostanete k ní jiné množství krve. A záleží i na tom, jací jste jedlíci a jaké zvolíte celkové menu.
  • Pokud budete na husu čtyři, kupte si zhruba pětikilový kus (vejde se pohodlně do trouby). Užijete si střídmě pečínky, a ještě můžete z jediné husy ochutnat všechna jídla i chuťovky.
  • Menší husa se vám díky našim receptům nepřejí, ani když ji budete konzumovat jen ve dvou.

CO K HUSE PÍT

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

„Svatomartinské víno a tradiční pečená husa se zelím je kombinace, bez které bychom si už listopad snad neuměli představit. Husa má výrazné tučnější maso, které ke knedlíkům servírujeme s bohatým výpekem. A podle toho také budeme volit víno. Červená svatomartinská vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou mladá, lehká a svěží a jejich vyšší kyseliny se výborně doplňují s vyšším obsahem tuku u tohoto jídla.

Modrý Portugal bych k této úpravě husy volil ze Slovácké a Mikulovské vinařské podoblasti, Svatovavřinecké pak z velkopavlovické nebo znojemské. U svatomartinských vín je ale nejdůležitější mladistvý svěží projev, který najdeme u všech těchto vín bez rozdílu regionu. Nebojte se tedy zkoušet různé kombinace. Pokud připravujete k huse zelí více do sladka, zajímavým tipem může být spojení také s růžovým svatomartinským odrůdy Zweigeltrebe.“

Více o českých a moravských vínech na www.wineofczechrepublic.cz

Přidat komentář