Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Podpořte vznik kuchařky Pampelišky!

Jana Vlková, autorka oblíbených knih věnovaných jedlému kvítí, pro vás chystá svěží novinku! Její plánovaná kulinární monografie bude věnována výhradně pampališce a jejímu rozsáhlému uplatnění v kuchyni. Jídla se totiž dají připravit z kořenů, listů, poupat i květů!
29. 10. 2018

Janu Vlkovou není třeba dlouze představovat. Pamatujete si ji ze stránek Apetitu, kde vás řadu měsíců v rubrice Plané rostliny  zasvěcovala  do vaření z bylin rostoucích ve volné přírodě. Velké popularitě se těší i její kuchařky. První z nich, Květinová kuchařka, vyšla v roce 2015 a o rok později ji doplnil Notes Květinové kuchařky. V roce 2018 vydala vlastním nákladem knížku Kytky k jídlu v receptech i herbáři, která je mladší a rozvernější sestrou její prvotiny. Nyní plánuje knihu Pampelišky k jídlu, ve které vám ukáže, jak zpracovat tuto květinu od kořenu až po květ a báječně si při tom pochutnat! Sama Jana říká: „Nápad na další dílo přišel jen tak mezi řečí. Kamarádka mi řekla, že její maminka by si nejraději koupila knížku o kytkách, které už zná. Pak už bylo jasné, že květinou, která si zaslouží svou vlastní knížku je pampeliška. Má tolik kulinárních výhod a nikdo si ji s ničím nesplete. Patří mezi nejkrásnější jarní byliny, nejopěvovanější květiny, nejvíce používaný symbol jara i nejčastěji skloňovanou hrdinku v různých pohádkách.“ Pokud se vám Janin záměr líbí, podpořte projekt a vznik kuchařky na HitHitu!

Kniha bude obsahovat nejen 20 receptů s krásnými fotografiemi, ale také podrobný botanický popis celé rostliny i jejích jednotlivých částí včetně obsažených prospěšných látek. O smetance lékařské neboli pampelišce se dozvíte zajímavosti z oblasti botaniky nebo zemědělství. Prostřednictvím pořekadel, básní nebo písní zjistíte, jaké místo zaujímá v lidové kultuře. Hlavním tématem je ovšem pampeliškové vaření. Žlutě zlatými květy nemusíte jídla jen zdobit. Jedlé totiž nejsou jen květy, ale i kořeny, listy a poupata a jejich použití v kuchyně je velmi rozmanité. Nenechte si proto ujít pampeliškovou sezonu a využijte ji díky Janině knize naplno!

Autorka se při tvorbě knihy opře o osvědčený tým, který je zárukou kvality – dekorstylistku Denisu Bartošovou, foodstylistku Milenu Volfovou; o obrazový doprovod se postará fotografka Aleksandra Chytra.

Na stránce projektu na HitHit můžete zjistit více, podívat se na video nebo se Jany ohledně kuchařky zeptat na vše, co vás zajímá. Zároveň si zde můžete zvolit výši svého příspěvku a odměnu za něj. 


Aby vás Jana naladila, posílá vám i ochutnávkový recept!

Pampelišková variace na francouzskou cibulačku

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 500 g pampeliškových listů před květem
  • 2 velké cibule
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 kostka kvalitního zeleninového vývaru nebo polévková lžíce sušeného vývaru
  • 1 malá bagetka
  • 100 g tvrdého strouhaného sýra
  • mořská sůl a mletý pepř podle chuti
     

Postup:

1 Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte 1,5 l osolené vody, poté vhoďte listy a nechte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z plotny, sceďte, propláchněte studenou vodou, aby nezhnědly a dejte stranou. Pokrájejte asi na 3 cm velké kousky.

2 Cibuli oloupejte, nakrájejte na jemné nudličky a osmažte zvolna do zlatova v kastrolu na rozehřátém olivovém oleji. Zalijte 1 l vody a rozdrobte do ní kostku vývaru. Vařte na mírném ohni asi 10 minut.

3 Zatímco se polévka vaří, připravte bagetku. Nakrájejte ji na plátky, lehce pokapejte olivovým olejem, opražte v troubě pod grilem. Ještě teplé plátky bagetky posypte strouhaným sýrem a dejte ještě na malou chvilku pod gril.

4 Do cibulačky vmíchejte nakrájené pampeliškové listy, zamíchejte a ihned podávejte. Polévku rozdělte do misek, každou porci ozdobte sýrovou bagetkou a zlehka poprašte čerstvě mletým pepřem.

Přidat komentář