Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vítězné saláty Vitana Majonéza Cup 2018

V sobotu 1. prosince proběhl v Mratíně dvanáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018 za účasti 18 kuchařských týmů. Zvítězila inovace, nebo klasika? A jak saláty chutnaly redaktorce Apetitu Stáně Moravcové?
5. 12. 2018

Ve středočeském Mratíně se opět sešli kuchařští mistři, aby si zasoutěžili o nejlepší bramborový salát v České republice. Přípravu tradičního vánočního pokrmu a jeho výsledek hodnotila šestičlenná porota pod vedením spisovatele Michala Viewegha. Ten ke své účasti v porotě uvedl: „Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju.“

V porotě zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová: „Líbí se mi, že jde o milou, sousedskou akci. Přihlásit se může kdokoli: sjíždějí se sem lidé z celé republiky, své zástupce má v soutěži tradičně i Mratín. V juniorské kategorii soutěží často týmy z odborných učilišť, jimž jejich učitelé zapáleně fandí. Na soutěž se přijde podívat celá obec. Všechny týmy připraví dvě kila salátu, který po odebrání vzorků pro porotu rozdají v podobě degustačních porcí divákům. Veřejnost i porota může kuchaře sledovat i při práci.“

A jaké saláty zaujaly naši ženu v porotě nejvíc? „Pozoruhodný byl salát z fialové odrůdy brambor, která si uchovala inkoustovou barvu i po uvaření,“ říká Stáňa, „nejoriginálnější byl určitě thajský, který si i navzdory nečekaným ingrediencím dovedu dobře představit na štědrovečerním stole. Kromě nespočtu variací na klasický bramborový salát jsme ochutnali i saláty obohacené  kyselými houbami, ananasovým kompotem nebo nakládanými rybami. A s potěšením mohu prohlásit, že i neobvyklé kombinace byly chutné.“

Bodovaly exotika i klasika

Kromě chuti se u salátů hodnotil také vzhled, vůně, originalita a celkový dojem. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. Mezi seniory nakonec zvítězily Majolenky z Mratína s opulentní variací na klasický salát. Nejlepšími juniory se stali Mariňáci ze SOU v pražské Písnici s variantou inspirovanou asijskou kuchyní.

 

Mratínský bramborový klasik

Kategorie: senioři

Tým: Majolenky (Eva Pilařová, Hedvika Molitorová a Eva Přibylová)

Suroviny

  • 1500 g brambor
  • 2 větší mrkve
  • 1,5 petržele
  • 7 vajíček
  • 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku
  • 3/4 větší cibule
  • 6 větších kusů nakládaných okurek
  • 1 jablko
  • 150 g salámu junior
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 lžíce nálevu z okurek
  • 430 g majonézy Vitana
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Brambory, kořenovou zeleninu a vajíčka uvaříme den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájíme zeleninu, přidáme hrášek a salám, poté přidáme nadrobno nakrájená vajíčka, brambory, nakrájené na kostičky, a nastrouhané jablko se slupkou. Přidáme okurkový nálev, citron, hořčici a majonézu. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

 

Thajský bramborový salát pikantní

Kategorie: junioři

Tým: Mariňáci (David Sodomka, Lukáš Pavlačík a Maxmilián Švára)

Suroviny

  • 700 g brambor
  • 350 g mrkve
  • 280 g manga
  • 70 g cibule šalotky
  • 35 g jarní cibulky
  • 210 g salátových okurek
  • 210 g tygřích krevet
  • 315 g majonézy Vitana
  • 7 g čerstvého koriandru
  • 0,21 g sušeného chilli
  • 28 g limetkové šťávy
  • 14 g rybí omáčky
  • 35 g drcených arašídů
  • sůl dle chuti

 

Na ozdobu

  • 210 g tygřích krevet
  • čerstvá chilli paprička.

 

Postup

Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.

Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.

Přidat komentář