Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati.

Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT1H45M
Pečení 1:45
Maso Balkánská

Ingredience

    • 750 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených na 3cm kostičky
    • 125 ml kari pasty tikka
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce másla
    • 2 velké cibule, nakrájené na tenká kolečka
    • 200 g rýže basmati
    • 375 ml horkého drůbežího vývaru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 ml hustého jogurtu (řeckého typu)
    • čerstvá máta, koriandr a/nebo bazalka k podávání
    • 8 malých indických chlebových placek k podávání

Příprava jídla

1 Maso smíchejte s kari pastou, zakryjte a nechte alespoň 3 hodiny nebo přes noc odležet v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a máslo na středním ohni.

3 Vsypte cibuli a opékejte ji asi 10–15 minut, aby zkaramelizovala. Kuře přemístěte do pekáče nebo kastrolu s víkem vhodného do trouby o objemu 2 litry. Na maso rovnoměrně rozprostřete cibuli.

4 Rýži proplachujte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda vytékat čirá. Rýži nasypte rovnoměrně na cibuli. Přes obrácenou lžíci nalijte vývar na rýži. Přiklopte nebo pevně zakryjte alobalem a pečte asi hodinu a tři čtvrtě, aby rýže změkla. Osolte a opepřete.

5 Jogurt smíchejte s trochou nasekaných bylinek. Biryani podávejte s bylinkami podle chuti, s jogurtem a plackami.

NĚCO NAVÍC

Sólo pro basmati. Suchost rýže, která má specifickou chuť a vůni, kontrastuje s bylinkovým jogurtem. Jasmínová rýže je na pohled podobná, ale má jemnější vůni i chuť.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Plněné vinné listy z trouby

Rýžový pudink

Gumbo

Džuveč

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář