Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové placky se sýrem

Nový pohled na stálici klasické české venkovské kuchyně.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Opékání 0:30
Chuťovka

Ingredience

    • 750g větších moučnatých brambor (varný typ C), den předem uvařených ve slupce
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • sůl
    • 50–100 g hrubé mouky
    • 100 g dětské krupičky
    • 1–2 lžíce bramborového škrobu (solamylu)
    • 100 g čedaru, oštiepku, scamorzy či ementálu, nastrouhaného
    • 2 jarní cibulky či 2 hrsti petrželky 
    • olej nebo jiný tuk na opékání

    K PODÁVÁNÍ (PODLE CHUTI)

    • vločková mořská sůl
    • zakysaná smetana
    • jarní cibulky
    • švestková povidla

Příprava jídla

1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte 50 g mouky, dětskou krupičku a 1 lžíci solamylu.

2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou další mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Nakonec ho zploštěte, posypte sýrem a cibulkou nebo petrželkou, zabalte je do něj a rychle prohněťte. Pokud nabudete dojmu, že je to nutné (těsto nedrží), přidejte i druhou lžíci solamylu.

3 Z těsta tvořte placičky a opékejte či smažte je na rozehřáté pánvi na tuku podle chuti a potřeby. Podávejte s doplňky podle své chuti.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože bramborové těsto se chová různě (souvisí to s odrůdami brambor, ale i s ročním obdobím a skladováním hlíz).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Brambory v sýrovém bešamelu

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Bramborový guláš s krůtou a paprikou

Přidat komentář