Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brambory v sýrovém bešamelu

Jednoduchá a hříšně sytá příloha či hlavní jídlo – podle dávkování. V každém případě lze doplnit listovým salátem.

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Z plechu

Ingredience

    • 1,2 kg brambor (varný typ B)
    • 60 g másla + na vymazání
    • 40 g hladké mouky + 650ml mléka
    • 200 g sýra, nastrouhaného (čedaru, blaťáckého zlata, goudy, ementálu)
    • sůl a čerstvě mletý pepř 
    • čerstvá petrželka k podávání 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné ploše nebo více menších misek vymažte máslem.

2 Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchání opékejte asi 2 minuty. Odstavte. Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň, míchejte a zahřívejte, až se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až se rozpustí. Odstavte.

3 Do zapékací mísy či misek vyskládejte třetinu plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3 sýrové omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborové placky se sýrem

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Bramborový guláš s krůtou a paprikou

Přidat komentář