Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Canelé de Bordeaux

Kouzlo tohoto francouzského dezertu spočívá v zkaramelizované krustičce, která dokonale kontrastuje s jemným těstem s vůní vanilky a rumu. Šéfkuchař Titus Eliáš podává ke canelé ještě božský žloutkový krém, a tak z nich dělá manu nebeskou!
7. 11. 2016 | Autor: redakce apetitu

Ingredience

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 500ml mléka
  • 5g másla, změklého + na vymazání formiček
  • 1 vanilkový lusk
  • 225g krupicového cukru
  • 20ml rumu tuzemáku
  • 125g hladké mouky, prosáté 

NA ANGLICKÝ KRÉM

  • 3 žloutky
  • 45g krupicového cukru
  • 250ml mléka
  • 1 vanilkový lusk

NA DOKONČENÍ

  • 250g krupicového cukru
  • moučkový cukr na obalení
  • hrst malin nebo jiného ovoce 

Krok za krokem

KROK 1: Francouzské bábovičky

Připravte si sirup na dokončení. V rendlíku svařte 250g krupicového cukru s 250ml vody a odložte. 

KROK 2: Francouzské bábovičky

Do hrnce se silným dnem rozklepněte celá vejce, přidejte 2 žloutky, přilijte 500ml mléka a přidejte máslo. 

KROK 3: Francouzské bábovičky

Nakonec do směsi vyškrábněte dřeň z podélně rozříznutého vanilkového lusku a prošlehejte. 

KROK 4: Francouzské bábovičky

Na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte pod bodem varu a trpělivě míchejte do té doby, než začne houstnout. Dávejte pozor – vejce nesmíte uvařit, v krému by se udělaly žmolky. 

KROK 5: Francouzské bábovičky

Směs s konzistencí krému stáhněte z ohně a dobře do ní zašlehejte nejprve 225g krupicového cukru a potom 20ml rumu. 

KROK 6: Francouzské bábovičky

Nakonec za stálého šlehání zapracujte 125g prosáté hladké mouky. Hotové těsto nechte při pokojové teplotě 1–2 hodiny odpočinout. 

KROK 7: Francouzské bábovičky

Troubu předehřejte na 240°C. Formičky vymažte máslem. Odpočatý krém znovu prošlehejte a nalijte do formiček cca do 3/4 výšky. Pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 50 minut. 

KROK 8: Francouzské bábovičky

Upečené canelé nechte 10 minut stát ve formě, pak vyklopte na plech a hned potřete připraveným cukrovým sirupem. Obalte je v moučkovém cukru a podávejte teplé, s krémem a malinami. 

KROK 9: Anglický krémhttp://www.apetitonline.cz/node/add/step-by-step#

Do rendlíku dejte 3 žloutky. Šikovně jdou oddělit od bílků, když je opatrně spustíte do dlaně. 

KROK 10: Anglický krém

Přidejte 45g cukru a šlehejte, až směs zhoustne do konzistence pěny a zesvětlá. 

KROK 11: Anglický krém

Pak přilijte 250ml mléka a zašlehejte ho. Nakonec přidejte dřeň vyškrábnutou z 1 vanilkového lusku. 

KROK 12: Anglický krém

Všechno důkladně prošlehejte metlou a pak rendlík postavte na plotnu. Při mírné teplotě míchejte krém dřevěnou vařečkou s rovným koncem do zhoustnutí. Díky rovnému konci pokryjete při míchání celé dno. 

KROK 13: Anglický krém

Krém je hotový, když na vařečce po projetí prstem zůstane jasná stopa (to platí také při kontrole konzistence těsta – viz krok 4). 

KROK 14: Anglický krém

Teplý krém nakonec nalijte přes husté síto, abyste odstranili případné žmolky, do mísy. Ihned podávejte, aby krém nezchladl a neztuhl. Pokud ještě nejste připraveni na servírování, udržujte krém teplý nad (ne vroucí) vodní lázní. 

KROK 15: Efektní servírování

Na talíře rozložte maliny. Na každý talíř můžete přidat i půlku vanilkového lusku pro efekt. Podle chuti si můžete zvolit i jiné sezonní či exotické ovoce, jako jsou jahody, borůvky, mango atp.

KROK 16: Efektní servírování

Do středu každého talíře opatrně pomocí lžíce nalijte ještě teplý anglický krém. 

KROK 17: Efektní servírování

Do krému postavte připravené canelé, nejlépe také teplé – rovnou vytažené z trouby. Můžete je ale i mírně rozpéct v mikrovlnce, pokud jste dokonale nezvládli načasování. 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

Bábovičky canelé vás uhranou svým krémovým, ale přitom nadýchaným středem a karamelovou kůrčičkou. Pocházejí z francouzského Bordeaux, kde se pečou pravděpodobně už od 18. století. Tradičně se připravují v typických formičkách připomínajících miniaturní protáhlé bábovičky (pořídit si můžete formičky měděné, hliníkové nebo silikonové; prodává je např. Kulina.cz). Při přípravě canelé je nejdůležitější správné načasování – aby byl výsledek opravdu jedinečný, je nutné krém i bábovičky (těsto na bábovičky a krém se kupodivu připravují skoro stejně) dodělat takřka ve stejném okamžiku. (Máme ale řešení i pro případ, že správný timing nezvládnete.)

Canelé jsou nejlepší horké, doplněné neméně proslulým anglickým krémem (crème anglaise). Podávat k nim můžete sekt či šampaňské, sladké dezertní víno, koňak nebo jen čaj či kávu – záleží na denní době a příležitosti. V každém případě vás čeká luxusní zážitek! 

 

CO SE NAUČÍTE:

  • Upéct slavné bábovičky tak, aby měly krásně vláčný střed a přitom sladkou křupavou krustičku.
  • Připravit hedvábně jemný žloutkový krém bez žmolků.
  • Efektně dezert naservírovat. 
reklama

Přidat komentář