Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

K bramborám stačí přidat minimum surovin, a hned máte skvělé jídlo.

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT45M
Vaření 0:45
Těstoviny

Ingredience

    • 1 kg brambor (varný typ C)
    • 220–250 g celozrnné špaldové mouky + na podsypání
    • 1 velké vejce, prošlehané
    • 3 lžíce najemno nasekané pažitky
    • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
    • 1/4 lžičky soli + na vaření
    • panenský olivový olej na pokapání
    • 200 g třešňových rajčátek (barevná směs vypadá dobře), rozpůlených
    • čerstvá bazalka nebo rukola na ozdobení
    • čerstvě mletý pepř na dochucení

    NA PESTO

    • pořádná hrst mladých rukolových lístků
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 1/2 stroužku česneku
    • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
    • 30 g parmazánu, nastrouhaného + k podávání
    • 60 ml panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Brambory vydrhněte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené nejméně 5 cm pod hladinou vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na střední a vařte s poodklopenou pokličkou asi 30 minut, až budou úplně měkké, když do nich píchnete vidličkou. Sceďte a odložte, aby zchladly natolik, že se s nimi bude dát pracovat. Pak brambory oloupejte a větší nakrájejte na kousky. Potom je prožeňte lisem na brambory nebo je pořádně rozšťouchejte. Nesmí v nich zůstat hrudky. Nechte brambory zchladnout skoro na pokojovou teplotu (asi 20 minut).

2 Potom vmíchejte mouku, vejce, pažitku, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a důkladně propracujte rukama na měkké a hladké těsto, které ještě malinko lepí.

3 Těsto položte na plochu mírně poprášenou moukou a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Vytvarujte z nich válečky asi 2 cm tlusté. Nakrájejte je na kousky asi na šířku palce (2,5 cm) dlouhé. Každý zmáčkněte spodní stranou hrotů vidličky (chcete-li mít gnocchi vroubkované).

4 Pečicí plech mírně poprašte moukou a vyrovnejte na něj gnocchi v jedné vrstvě a mírně je poprašte moukou, aby se nelepily. Odložte do chladničky asi na 3 hodiny anebo je rovnou zamrazte na příště (vydrží déle než měsíc).

5 Na pesto rozmixujte všechny suroviny nahrubo (nebo jak vám to vyhovuje) v robotu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odležet v chladu.

6 Gnocchi vařte v hrnci s dostatečným množstvím vroucí osolené vody po dávkách vždy cca 5 minut, nebo až vyplavou.

7 Mražené noky vařte po menších dávkách, aby příliš nepoklesla teplota vody. Gnocchi vylovte děrovanou sběračkou a pokapejte trochou oleje.

8 Gnocchi zatepla promíchejte s pestem a rajčátky. Posypte bazalkou (nebo rukolou). Opepřete, popřípadě ještě trochu pokropte olejem (podle chuti). Můžete doplnit dalším parmazánem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborové placky se sýrem

Brambory v sýrovém bešamelu

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Bramborový guláš s krůtou a paprikou

Přidat komentář