Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Červenočočkový dhal s cizrnou

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Indická

Ingredience

    • 1 lžička římského kmínu
    • 1 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená na kostičky
    • asi 2cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
    • 1 lžíce mleté kurkumy
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 300g rajčatové passaty
    • 350ml silného zeleninového vývaru
    • 200g červené čočky
    • 400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá (anebo uvařená sušená cizrna)
    • 1 citron, najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
    • sůl
    • nasekaný čerstvý koriandr podle chuti k podávání
    • chlebové placky (nejlépe indický naan) k podávání

Příprava jídla

1 V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Teplý dýňovo-čočkový salát

Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem

Polévka s bílými fazolemi, špenátem a strouháním

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

30 pořádně pálivých jídel

Přidat komentář