Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Česnekový králík

Jednoduchý recept jsme okoukali v ukrajinské kuchyni. Chutnal všem hned po prvních soustech. 

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Maso

Ingredience

    • 80g másla
    • 1 menší králík (asi 1,25kg), naporcovaný
    • 16 malých stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky
    • 250ml zakysané smetany (30%) nebo crème fraîche
    • 300ml drůbežího vývaru nebo vody
    • vločková mořská sůl
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • vařené těstoviny, rýže, pečivo nebo knedlík k podávání 

Příprava jídla

1 Na dno kastrolu dejte máslo. Na něj položte naporcovaného králíka a posypte ho plátky česneku (plátky zhruba ze 2 stroužků si odložte na později).

2 Zakysanou smetanu smíchejte s vývarem či vodou a pořádně osolte. Směsí zalijte králíka a přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1,5 hodiny, až maso začne odpadávat od kostí (zbývá-li vám ke konci příliš mnoho tekutiny, odklopte).

3 Mezitím opečte odložený česnek na oleji do světle zlaté barvy (pozor, nesmí ztmavnout, zhořkl by). Pak ho vyjměte a osušte na papírových utěrkách.

4 Králíka podávejte se zvolenou přílohou, ale hlavně posypaného opečeným česnekem.

NĚCO NAVÍC

Králíka můžete také upéct v troubě při 180/160°C, volně zakrytého alobalem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Košíčky s hrozny, ořechy a modrým sýrem

Květák zapečený s modrým sýrem

Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

Brambory přelité smetanou s ořechy

Přidat komentář