Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Báječná variace na jarní rizoto vás okouzlí geniální kombinací chutí!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Zelenina

Ingredience

    • 1 podlouhlá šalotka, nadrobno
    • panenský olivový olej
    • 350g rýže arborio
    • 200ml dobrého suchého bílého vína
    • 800ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, horkého
    • sůl
    • 12 výhonků zeleného chřestu, zbavených tuhých konců
    • citronová šťáva
    • 25g strouhaného parmazánu
    • 1 lžíce másla
    • 200g lososa uzeného teplým kouřem, rozděleného na kousky o velikosti sousta (nabízí například CatchMe)
    • hrstka nasekané hladkolisté petrželky nebo estragonu a/nebo kopru

     

Příprava jídla

1 Šalotku opečte na lžíci olivového oleje doměkka, asi 5 minut. Pak vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Vlijte víno a míchejte, až se odpaří a vstřebá. Pak po naběračkách přilévejte vývar, další vždy teprve tehdy, když se předchozí vstřebá.

2 Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, pak ho sceďte a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu. Nakrájejte na 3cm kousky, hlavičky ponechte v celku.

3 Až bude rýže uvařená al dente (zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání), odstavte rizoto, vmíchejte citronovou šťávu, parmazán a máslo. Zlehka vmíchejte lososa a chřest. Posypte petrželkou či jinou bylinkou. Podávejte.

NĚCO NAVÍC

Lze použít i lososa uzeného zastudena či marinovaného, popřípadě opečeného čerstvého. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ravioly s chřestem a ricottou

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Nakládaný chřest

Chřestový quiche

Dva odstíny chřestu

Svěží jídla proti jarní únavě

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář