Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje + navíc podle chuti na pokapání
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
    • 2x 400g konzerva hnědé či zelené čočky, scezená a propláchnutá (anebo viz Něco navíc)
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 600–750ml horkého zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 2 bobkové listy (klidně sušené)
    • 2 lžičky sušeného oregana
    • nasekaná čerstvá petrželka
    • 30g parmazánu, nastrouhaného

    NA ,KRUTONKY‘ Z BATÁTU

    • 1 velký batát (nebo 2 malé), oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
    • 1–2 lžíce oleje neutrální chuti (řepkového, z hroznových jader...)
    • 1 lžíce kořenicí směsi podle chuti
    • vločková mořská sůl

Příprava jídla

1 Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

2 Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.

3 Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

4 Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

5 Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Červenočočkový dhal s cizrnou

Teplý dýňovo-čočkový salát

Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem

Polévka s bílými fazolemi, špenátem a strouháním

Přidat komentář