Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Pokrm barevný jako sám podzim!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Dušení 1:30
Maso

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • cca 1 kg hovězího krku nebo kližky, na cca 4cm kostky nebo plátečky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce hladké mouky (nemusí být)
    • 6 šalotek, rozpůlených
    • cca 1 l zeleninového vývaru
    • cca 200 g tenčí mrkve, oškrabané a nakrájené na cca 5cm kousky
    • 100–150 g mraženého hrášku
    • 100g špenátových listů (mohou být i mražené)
    • 2 lžíce nakrájeného kopru + na ozdobu
    • worcesterská omáčka na dochucení

    NA NOKY

    • 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na cca 3cm kousky (cca 700g po očištění)
    • olivový olej na pokapání dýně
    • mletý bílý pepř podle chuti (nepřehánějte to!)
    • cca 250–300 g hladké mouky 00
    • 60 g másla, nasekaného
    • hrst šalvějových lístků

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku či kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Maso osolte a opepřete, podle chuti poprašte moukou a vsypte ho do rendlíku. Na středním až silném ohni opékejte za občasného obracení ze všech stran dohněda, asi 10 minut. Ke konci přidejte šalotky, až bude maso opečené, vlijte 750 ml vývaru. Na mírném ohni zvolna vařte, až maso změkne, trvá to asi 1,5 hodiny (maso můžete také přiklopit a dusit v troubě při 180–200°C, vývar přilévejte po dávkách). Podle potřeby lze přilít další vývar. Pak vsypte mrkev a zvolna vařte, aby změkla, asi 10 minut. Přidejte hrášek, špenát a kopr, prohřívejte cca 2 minuty. Ochutnejte a podle toho dolaďte worcesterem, solí a pepřem. Podávejte ozdobené dalším koprem, doplněné noky omaštěnými podle chuti šalvějovým máslem.

2 Mezitím na noky předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj dýni. Rovnoměrně ji mírně pokapejte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka (plech lze přidat do trouby k masu). Upečenou dýni přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

3 Pak na dýni prosejte většinu mouky. Podle potřeby dosolte či dopepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto, lze přidat ještě mouku (snažte se to nepřehnat, aby noky nebyly jako broky). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu. Jemně hněťte 3 minuty a rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte je na 3cm kousky. Do každého vtiskněte hroty vidličky.

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte do ní čtvrtinu noků. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu. Pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami.

5 V rendlíku rozehřejte máslo, až začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dokřupava. Osolte a opepřete. Promíchejte s noky a podávejte je k masu.

NĚCO NAVÍC
Noky můžete podávat také jako samostatné hlavní jídlo – ve větších porcích a s větším množstvím šalvějového másla a posypané nastrouhaným parmazánem (najemno i hoblinami). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka

Dýně plněná pilafem

Dýňový hummus

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Zmrzlina z dýňového oleje

Přidat komentář