Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní

Úžasný koláč naší čtenářky, paní Ludmily Parkánové z Otrokovic, bude ozdobou každé oslavy a slavnosti. Díky našemu návodu krok za krokem jej ale zvládnete snadno i vy!

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 5 koláčů
Doba přípravy: Více než hodinu
Celková příprava i s kynutím: 5 hodin
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 1 kostka (42g) čerstvého droždí
    • 250ml mléka
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 500g hladké mouky Extra speciál
    • + na podsypání 2 vejce
    • 1 lžíce sádla, rozpuštěného a vlažného 100ml oleje
    • špetka soli

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 3 kostky jemného tvarohu v alobalu (750g)
    • 1/2 sáčku vanilkového pudinku, nejlépe bez vaření
    • 200g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu

    NA DROBENKU

    • 100g másla, rozpuštěného
    • 100g moučkového cukru
    • 100g polohrubé mouky

    NA DOKONČENÍ

    • domácí povidla na potření
    • rozpuštěné máslo na potírání a pokapání
    • mandle na ozdobení (nemusí být) 

Příprava jídla

ZADĚLEJTE TĚSTO A PŘIPRAVTE NÁPLŇ

Droždí smíchejte s trochou vlažného mléka, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.

Smíchejte zbylou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte tuk.

Propracované těsto dejte do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Může to trvat asi hodinu a více, rychlost kynutí závisí na teple v okolním prostředí, čím tepleji je, tím rychleji těsto kyne.

Mezitím, co těsto kyne, všechny přísady na tvarohovou náplň promíchejte dohladka.

 

Tip paní Ludmily:

ZADĚLÁNÍ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

Do pekárny dejte suroviny na těsto v pořadí mléko, olej, vejce a tekuté vlažné sádlo a zasypte moukou. Do té udělejte důlek a do něho rozdrobte droždí. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl. Zapněte pekárnu na přípravu těsta i s kynutím a nechte vykynout. Dále pokračujte podle receptu. 

 

PLNĚNÍ A PEČENÍ FRGÁLŮ

1 Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.

2 Znovu těsto prohněťte, tentokrát jenom lehce.

3 Rozdělte těsto na 5 stejných dílů, nejlépe vám to půjde nožem.

4 Z dílů těsta udělejte bochánky, vyskládejte je na pomoučněnou pracovní plochu a posypte moukou.

5 Bochánky zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě kynout – první 10 minut, další postupně. Troubu vyhřejte na 180°C 

6 Každý bochánek mírně roztáhněte na placičku o průměru asi 16–20cm.

7 Potom na ni dejte pětinu připravené tvarohové náplně, zabalte ji a zakulaťte do tvaru bochánku.

8 Pečicí plech důkladně vymažte máslem – nesnažte se tenhle krok obejít pečicím papírem, ten nepoužívejte!

9 Naplněný bochánek položte spojem dolů na vymazaný plech a potřete ho rozpuštěným máslem.

10 Roztahujte naplněný bochánek do velikosti koláče. Snažte se o co nejtenčí výsledek, ale neroztrhněte těsto. Okraj koláče nenechte zvýšený.

11 Povrch potřete povidly (když jsou moc hustá, rozmíchejte je s trochou teplé vody a můžete je i přisladit). Okraj potřete rozpuštěným máslem. 

12 Přísady na drobenku smíchejte v misce a zpracujte prsty.

13 Připravený koláč posypte drobenkou. Ozdobte mandlemi, chcete-li, znovu pokapejte máslem a nechte ještě chvilku odpočinout.

14 Koláč upečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut, a po vytažení znovu pokapejte máslem. Stejně zpracujte i další díly těsta a náplně. 

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář