Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňová kaše s klobásou & jeřabinami

Jeřabiny jsou jedlé v podstatě všechny, nejen pěstované moravské sladkoplodé. Pokud jde o plané druhy, je dobré nechat plody projít mrazem – když se o to nepostarají první mrazíky, natrhejte je a před zpracováním dejte asi na 12 hodin do mrazáku. Díky tomu ztratí mírně na trpkosti a budou lépe stravitelné, obdobný účinek má rovněž sušení a tepelná úprava.  

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-3 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Zelenina

Ingredience

    • 500g máslové dýně, oloupané, zbavené semen a nakrájené na kostky
    • 250g brambor (varný typ B nebo C), oloupaných a nakrájených na kostky
    • 1 stroužek česneku, oloupaný
    • 2 lžíce mléka, ohřátého
    • 30g másla
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 6 čerstvých šalvějových lístků
    • 1/2 lžičky čerstvých lístků tymiánu
    • 1–2 kvalitní klobásy vhodné k opékání, nakrájené na kolečka a opečené
    • nakládané jeřabiny (viz jeřabiny nakládané nakyselo či nasladko)

Příprava jídla

1 Dýni, brambory a česnek vložte do velkého rendlíku a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a na silném ohni vařte 15 minut nebo doměkka. Sceďte. Vraťte do rendlíku na mírný oheň, minutu míchejte, aby se zbývající tekutina odpařila. Odstavte. Šťouchadlem rozšťouchejte nahrubo. Přidejte mléko a kousek másla. Došťouchejte dohladka. Osolte a opepřete. Udržujte teplé (zakryté).

2 Zbývající máslo rozehřejte v pánvičce a 3–4 minuty v něm opékejte šalvěj a tymián.

3 Kaši podávejte politou máslem s bylinkami, doplněnou opečenou klobásou a nakládanými jeřabinami. 

 

Jeřabiny nakládané nakyselo

1 Opražte 1 hvězdičku badyánu, mírně podrcenou, asi 3cm kousek zázvoru, oloupaný, po 5 kuličkách nového koření a pepře a 1 lžíci žlutého hořčičného semínka. Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 360g krupicového cukru, kořením a 375ml bílého vinného octa, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet. 

 

Jeřabiny nakládané nasladko

Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 625g krupicového cukru, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář