Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní... Podzim snad nikdy nebyl sladší!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H10M
Pečení 1:10
Dort

Ingredience

    • 150 g medových perníčků
    • 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
    • 50 g másla + na vymazání

    NA NÁPLŇ

    • 300 g dýňového pyré (viz Něco navíc)
    • 300 g ricotty
    • 125 g čerstvého smetanového sýra
    • 4 lžíce medu
    • 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 1 lžička perníkového koření nebo koření mixed spice (prodává například Marks & Spencer)
    • 35 g kukuřičného škrobu
    • 3 celá vejce

    NA DOKONČENÍ

    • 1–2 lžíce krupicového cukru
    • 30 g pekanových nebo vlašských ořechů, nasekaných nahrubo a lehce opražených

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a pak nechte mírně zchladnout.

2 Teplotu v troubě ztlumte na 120°C a na její dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, smetanovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu, nebo až jsou okraje pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do chladničky (nejlépe však přes noc).

3 Vychlazený cheesecake rovnoměrně posypte cukrem a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Ozdobte připravenými ořechy.

NĚCO NAVÍC
Dýni oloupejte, nakrájejte na menší kousky, lehce posypte třtinovým cukrem (lze zcela vynechat, ale dodá to pyré příjemně karamelovou chuť) a pečte v troubě rozehřáté na 180°C doměkka. Potom rozmixujte dohladka.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka

Dýně plněná pilafem

Dýňový hummus

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Zmrzlina z dýňového oleje

Přidat komentář