Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Tenhle recept jsme si vypůjčili z blogu naší kolegyně Martiny Sugartown.cz. Eclairky jsou totiž velký hit! 

Vydání: 2016/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
Pečení 0:30
Chuťovka

Ingredience

    • 125 g neperlivé minerální vody
    • 125 g mléka
    • 5 g krupicového cukru
    • 5g mořské soli
    • 110 g másla
    • 70 g hladké mouky
    • 70 g polohrubé mouky
    • 5 vajec (250g)

    NA MÁTOVOU ŠLEHAČKU

    • 1 svazek máty 300ml smetany
    • ke šlehání
    • 2 lžičky moučkového cukru (lze i více)

    NA DOKONČENÍ

    • 500g jahod 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu. Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna. Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

2 Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

3 Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

4 Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pruhované jahodové dortíčky

Dort s čokoládou a jahodami

Jahodové bellini

Koláč s jahodami a citronovým krémem

Jahodovo-marcipánová panna cotta

reklama

Přidat komentář