OBCHOD

Humr s bylinkovým máslem

Delikátní humří maso si nejlépe rozumí právě s máslem. Stačí přidat pár bylinek a můžete servírovat pokrm jako z té nejluxusnější restaurace.

Vydání: 2016/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1-2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:10
Maso

Ingredience

    • 1 humr (cca 1kg)
    • lístky kopru a lichořeřišnice a výhonky hrášku na ozdobení
    • toust z bílého chleba k podávání 

    NA BYLINKOVÉ MÁSLO

    • 1 lžíce nasekané pažitky
    • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 lžíce nasekaného estragonu
    • 1 lžíce nasekaného kopru
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1/2 biocitronu, jemně nastrouhaná
    • kůra a vymačkaná šťáva
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 125g másla, změklého
    • sůl
    • kajenský pepř

Příprava jídla

1 Humra usmrťte. Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji.

2 Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.

3 Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo.

4 Klepeto nalomte – nejlépe to jde tupou stranou nože – několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnout kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou.

5 Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít. 

6 Troubu předehřejte na 185°C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky.

7 Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírovaný humr s celerovou omáčkou

reklama

Přidat komentář