Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna se pro sváteční obědy dobře hodí – jsou krásně šťavnatá, jejich příprava je nenáročná a dvěma třemi stehny nakrmíte celou rodinu. Konečný zjemňující máslový efekt určitě nevynechávejte, i když je maso už zdánlivě chuťově dokonalé, kousek másla tu chuť ještě povýší!

Vydání: 2016/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso

Ingredience

    • 2–3 krůtí stehna podle velikosti (viz Něco navíc)
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • hrst šalvějových lístků, z nich asi polovina nasekaná na velmi jemno
    • 2–3 stroužky česneku, prolisované
    • 1 lžička sladké mleté papriky
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2–3 lžíce másla 

Příprava jídla

1 Stehna očistěte, omyjte a dobře osušte. Smíchejte olej, najemno nasekané lístky šalvěje, česnek, mletou papriku a citronovou šťávu. Směs osolte a opepřete podle chuti, solí ale nešetřete. Směsí potřete připravená stehna, vmasírujte ji a nechte nejméně 2 hodiny, ale klidně i přes noc, marinovat v lednici.

2 Troubu vyhřejte na 175°C. Stehna vložte do pekáčku (nejlépe na rošt, aby se nasucho opékala pěkně ze všech stran), posypte je zbylými celými šalvějovými lístky a pečte doměkka – během pečení je obracejte, podlévejte vodou a pravidelně přelévejte výpekem. Pečení bude trvat zhruba 1,5 hodiny, ale i více, podle velikosti stehen – až bude maso hotové, můžete ještě na chvíli za stálého přelévání zvýšit teplotu v troubě a na mase vytvořit pěknou, dozlatova vypečenou kůrčičku.

3 Po upečení nechte maso asi 10 minut odpočinout, aby byla stehna pěkně šťavnatá – vyjměte je na prkénko, na každém stehně nechte zvolna rozpouštět lžíci másla a jen zlehka je zakryjte alobalem. Potom je naporcujte a podávejte s vybranými přílohami.

NĚCO NAVÍC

Krůtí stehna mohou být různě velká, ale počítejte s tím, že jsou opravdu masitá – u těch menších platí, že vám 1 stehno stačí minimálně pro 2 osoby, ale může být i pro 3 a víc. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelená minestrone s cizrnou a citronem

Cuketové placičky s okurkovým salátkem

Bramborová kaše s hráškem

Kuskusový salát s chřestem a cuketou

Gratinovaný fenykl

Malinové poháry

Nedělní oběd v letním hávu

Špagety s avokádem a lososem

Přidat komentář