Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Můžete samozřejmě použít i hotové koupené špecle, ale bonus těch našich je podmáslí, které dokonale ladí s podmáslovým obalem řízku.

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
P
Vaření 0:10 + smažení
Maso

Ingredience

    • 4 celá kuřecí stehna, opatrně vykostěná a bez kůže
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 2 lžičky mleté černuchy (tzv. černého kmínu – lze vynechat)
    • 60 ml bílého vína
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř hladká mouka na obalení
    • 2 vejce
    • 125 ml podmásli
    • cca 150 g japonské strouhanky panko rostlinný olej na smažení
    • 120 g másla, nakrájeného + 1 lžíce na špecle
    • hrst lístků šalvěje
    • citronové klínky k podávání 

    NA PODMÁSLOVÉ ŠPECLE

    • 245 g hladké mouky
    • 3 vejce
    • 100 ml podmáslí
    • 1 lžička soli
     

Příprava jídla

1 Pláty masa rozklepejte paličkou na stejnoměrnou tloušťku. Česnek, uzenou papriku a černuchu, chcete-li, smíchejte v misce s plochým dnem. Přilijte víno, osolte a opepřete a ve vzniklé marinádě marinujte maso minimálně 15 minut.

2 Mezitím na špecle umíchejte všechny ingredience v těsto a protlačte ho po dávkách sítem na halušky do vroucí osolené vody, promíchejte a vařte, dokud nevyplavou, bude to trvat asi 1 minutu. Potom je slijte, promíchejte s 1 lžící másla, aby se neslepily. Odložte zatím stranou.

3 Do misky nasypte hladkou mouku. Vejce a podmáslí prošlehejte v další misce a do třetí misky dejte strouhanku. Kuřecí řízky obalujte v mouce, potom namáčejte do vajec s podmáslím a obraťte ve strouhance, obal na maso jemně, ale důkladně přitlačte hřbetem prstů. Obalené řízky smažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje 3–4 minuty z každé strany dozlatova a pak nechte okapat na papírové utěrce.

4 Velkou pánev rozehřejte, vhoďte na ni 120 g nakrájeného másla a nechte zpěnit. Pak přisypte šalvěj, opečte ji a nakonec vmíchejte uvařené špecle a nechte je prohřát. Podávejte s řízkem, doplňte lístky opečené šalvěje a klínky citronu na pokapání.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekový vepřový řízek s bylinkovou krustičkou

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

Telecí řízek s quinoou, bylinkovým máslem a celerovou remuládou

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Japonský vepřový řízek s kari omáčkou

Přidat komentář