Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvový dort

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.

Autor:
Hodnocení:
55 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 4 vejce
    • 2 hrnky třtinového cukru 
    • 2 lžičky javorového sirupu 
    • 2 hrnky polohrubé mouky 
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje 
    • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
    • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu

    NA KRÉM

    • 500 g čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia...)
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
    • 2 lžíce másla
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dob- ře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.

3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy. ) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Zelené velikonoční menu

Velikonoční hostina

Hody, hody aneb Velké velikonoční menu

Přidat komentář