Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

Koláč, který dostane každého! Proto také nesmí chybět na žádném redakčním večírku...

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 1/2 hrnku třtinového cukru
    • 2 lžíce medu (nemusí být, přidejte o to víc cukru)
    • 50 g másla, změklého
    • 4 pevné hrušky, napůl, zbavené jádřince
    • 50 g vyloupaných pistácií, nasekaných

    NA TĚSTO

    • 1 vejce
    • 100 g másla, změklého
    • 100 g třtinového cukru
    • 150 g hladké mouky
    • 50 g kakaa holandského typu
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžíce koření mixed spice či perníkového
    • 150–200 ml mléka

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25x35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.

2 Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nasekanými pistáciemi.

3 Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.

4 Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.

NĚCO NAVÍC
Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte rovnou do pekáčku, který vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Měla by být světlá, úplně zkaramelizuje až při pečení koláče.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Bábovka s bílou čokoládou a sušenkami amaretti

Čokoládový fondán s ostružinami

Přidat komentář