Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pagáče se škvarkovou pomazánkou

Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.

Vydání: 2016/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA ŠKVARKOVOU POMAZÁNKU

    • 600g syrového sádla, nejlépe hřbetního
    • 2–4 lžíce mléka
    • 1 stroužek česneku, oloupaný
    • 3 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
    • 1 lžíce plnotučné hořčice
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

    NA PAGÁČE

    • 500g hladké mouky
    • 250ml mléka, vlažného
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 1/2 kostky droždí (20g)
    • 1 vejce + 1 na potření
    • 2 malé brambory, uvařené ve slupce
    • 75g másla, změklého
    • sůl na dochucení
    • 250g škvarků, rozmixovaných nebo částečně rozmixovaných s 5 lžícemi sádla (podle chuti, někdo má rád kousky škvarků, jiný jemnou strukturu)
    • sezam, kmín, sůl na posypání

    NA OZDOBENÍ

    • jedlé květy viz Něco navíc (nemusí být)
    • hrubozrnná sůl
    • čerstvá majoránka
    • červená cibule, nakrájená na tenké plátky

Příprava jídla

1 NA POMAZÁNKU: Ze syrového sádla vyškvařte škvarky: na malé kostičky nakrájené sádlo dejte do rendlíku se silným dnem a při střední teplotě za občasného zamíchání škvařte.

2 Pokračujte, dokud nebudou škvarky krásně zlatavé a sádlo dokonale rozpuštěné. Potom škvarky vylovte a sádlo slijte do misky.

3 Vraťte škvarky zpět na pánev a pro lepší barvu je lehce zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak smíchejte se slitým sádlem a směs rozdělte na poloviny. 

4 Polovinu rozmixujte a během mixování přidejte česnek a tymiánové lístky. Druhou polovinu smíchejte s první rozmixovanou, přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Dejte do lednice asi na hodinu vychladnout.

5 NA PAGÁČE: Mouku vsypte do mísy, přilijte asi třetinu mléka s cukrem, rozdrobte droždí, zakryjte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. 

6 Přidejte vejce, najemno přistrouhejte oloupané brambory, přidejte změklé máslo, osolte podle chuti (cca 1–2 lžičky), dolijte zbytek mléka a propracujte rukama. „Nemusíte použít všechno mléko – výsledné těsto by mělo být soudržné, měkké a mírně lepivé,“ radí Linda Heneš. 

7 Těsto rozválejte asi na centimetrový plát, rovnoměrně ho potřete rozmixovanými škvarky. Na čtyřikrát pře- ložte jako papír, dejte do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180°C.

8 Potom těsto opět rozválejte, přeložte a nechte kynout – postup opakujte ješ- tě jednou (celkem 3x po 20 minutách kynutí). Pak rozválejte na centimetrový plát a vykrajujte kolečka. Potřete vajíčkem, posypte sezamem, kmínem či solí podle chuti a pečte dozlatova 15–20 minut. 

NĚCO NAVÍC

Směs jedlých květů na dekorování jídel můžete koupit už hotovou například v Makru, ale můžete si také připravit vlastní – návody na pěstování i divoký sběr najdete na www.kytkykjidlu.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pudink s rumovými brusinkami a perníkovou drobenkou

Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami

Přidat komentář