Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou

Krásně zimní chutě

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Italská

Ingredience

    • 400 g červené řepy, v celku
    • 2 stroužky česneku, 1 neoloupaný,
    • 1 nakrájený nadrobno
    • 1 snítka rozmarýnu
    • 100 ml suchého červeného vína 
    • 1 lžička medu
    • 1 lžíce balzamikového octa
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
    • 320 g rýže carnaroli nebo arborio
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 litr zeleninového vývaru, horkého
    • 70 g másla
    • 70 g parmazánu, čerstvě nastrouhaného
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 150 g gorgonzoly
    • 1 lžíce nasekaných lístků bazalky

Příprava jídla

Řepu zabalte do alobalu spolu s 1 stroužkem česneku a rozmarýnem ji upečte při 160 °C doměkka (cca 45–50 minut, podle velikosti). Potom ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto. Připravené pyré uchovejte stranou.

2 Červené víno svařte na 2/3 objemu. Potom přidejte lžičku medu a lžíci balzamikového octa, provařte a dejte stranou.

3 Nakrájenou šalotku opečte dosklovita spolu s nakrájeným česnekem na olivovém oleji, přidejte rýži a nechte zesklovatět. Přidejte krém z červené řepy a zredukované červené víno a počkejte, až se víno zcela odvaří. Zalijte částí vývaru a podle potřeby ho pak dolévejte tak dlouho, dokud nebude rýže al dente.

4 Hrnec sejměte z plotny a vmíchejte studené máslo a parmazán, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte na nahřáté talíře. Hotové rizoto na talířích ozdobte kousky gorgonzoly a čerstvou bazalkou.

NĚCO NAVÍC

Naučte se dokonalé italské rizoto s Markem Pavalou krok za krokem.

 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní rizoto z trouby

Rizoto s hříbky

Řepa 14x jinak

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář