Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýže s karamelizovanou cibulkou

Inspirovali jsme se libanonskou kuchyní, v níž se ochucená směs rýže a čočky původně podávala jako jídlo chudých. 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT35M
Vaření 0:35

Ingredience

    • 75g rýže basmati olivový olej
    • 2 velké cibule, přepůlené a nakrájené na plátky 
    • sůl
    • 100g drobné zelené čočky puy (nemusí se předem namáčet)
    • 2 stroužky česneku, neoloupané
    • 200ml drůbežího vývaru, vroucího
    • 1,5 lžičky mletého římského kmínu + na poprášení jogurtu
    • 1 svazek hladkolisté petrželky, lístky nasekané + celé lístky na ozdobení
    • hustý bílý jogurt k podávání 

Příprava jídla

1 Rýži nasypte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte nasáknout. Ve velké nepřilnavé pánvi na oleji rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a špetku soli a za občasného míchání zvolna opékejte dozlatova.

2 Mezitím vsypte do hrnce čočku, zalijte studenou vodou, přidejte česnek a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Sceďte a vraťte do čistého hrnce.

3 Sceďte rýži a přesuňte ji k předvařené čočce. Přidejte polovinu opečené cibule a uvařený česnek z čočky vymáčknutý ze slupky. Zalijte drůbežím vývarem, vsypte římský kmín s 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Zvolna vařte přiklopené 12–15 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká. Vmíchejte petrželku a podávejte posypané zbylou opečenou cibulí, ozdobené lístky petrželky a s jogurtem poprášeným trochou římského kmínu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka s těstovinami a jarními listy

Pečené kuře s fazolemi a chorizem

Nudle se špenátem po asijsku

Ryba zapečená s kaší

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář