Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špaldoto s medvědím česnekem

Medvědím česnekem můžete snadno osvěžit i klasické rizoto. Dokud je v sezoně, užívejte si ho naplno!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20

Ingredience

    • 1 lžíce olivového nebo řepkového oleje
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 100g špaldy, namočené přes noc do studené vody
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 800ml zeleninového vývaru, horkého
    • hrst medvědího česneku, nakrájená nahrubo
    • 50g másla, nakrájeného
    • cca 1 lžíce ochuceného oleje s medvědím česnekem (viz Něco navíc)
    • rozdrobený balkánský sýr nebo feta k podávání (nemusí být)

Příprava jídla

1 V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2–3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar – další vždy, až když se předchozí vstřebá.

2 Vařte 15–20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.

NĚCO NAVÍC
Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky. Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek – ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1–2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části asi týden.)

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžová polévka s rybou a zázvorem

Salát se žampiony, rukolou a planými rostlinami

Hráškové výhonky s rýží

Relish z jarní cibulky

Přidat komentář