Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Hlízy slunečnice topinambur jsou velmi bohaté na polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum čili zdroj potravy pro příznivou střevní mikroflóru, jenž napomáhá jejímu množení. Prospěšné bakterie ovlivňují trávení, opravují střevní stěny, a dokonce produkují i nějaké ty živiny (například vitamin K), čímž přispívají mj. i k lepšímu duševnímu zdraví.

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: Do 10 minut
PT35M
Vaření 0:35
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 250g brambor, oloupaných
    • 250g topinamburů, oloupaných
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 25g másla
    • 75–100ml smetany ke šlehání (33%)
    • 25g parmazánu, nastrouhaného
    • polníček a drcený barevný pepř na ozdobení

    NA RYBU

    • bobkový list
    • 3 zrnka černého pepře
    • 2 lžíce bílého suchého vína na pošírování
    • 300g filetů ze pstruha lososovitého s kůží (1 velký nebo 2 menší kusy)

Příprava jídla

1 Topinambury i brambory nakrájejte na kousky. Dejte vařit vodu a do vroucí vody vsypte brambory. Po 5 minutách přidejte topinambury, osolte a vařte do změknutí, asi 15 minut.

2 Měkké brambory a topinambury slijte a rozšťouchejte. Pak přidejte část másla, přilijte ohřátou smetanu, přidejte zbytek másla a vyšlehejte na pyré (metličkou nebo mixérem). Do hladkého pyré vmíchejte parmazán, osolte a opepřete.

3 V hlubší pánvi nebo kastrolu přiveďte k varu vodu (cca do 4cm výšky), do ní přidejte koření, víno a sůl. Pstruha vložte kůží dolů do vroucího nálevu. Až začne voda opět bublat, vypněte plamen, hrnec zakryjte poklicí a nechte 10 minut stát. Slijte nálev, pstruha vyjměte, osolte a opepřete a servírujte spolu s pyré, ozdobeného polníčkem a drceným barevným pepřem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zázvorovo-kurkumové latte

Salát Waldorf s kuřetem

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Guláš z hlívy

Ovesné sušenky

Přidat komentář