Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vafle z Lutychu

Pravé belgické vafle jsou dvojího typu a vždycky kynuté. Známější bruselské jsou lehčí, vafle pocházející z města Lutych mají oblý tvar, máslové těsto a díky dávce hrubého cukru ukryté uvnitř božsky křupou. Vyzkoušejte je!

Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT35M
Pečení 0:35
Chuťovka

Ingredience

    • 120 ml plnotučného mléka, vlažného
    • 7 g sušeného droždí
    • 1,5 lžíce krupicového cukru
    • 2 vejce, o pokojové teplotě
    • 460 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 200 g másla, změklého a nakrájeného
    • 200–250 g perlového cukru (v cukrářských prodejnách i jako hrubý nebo hagelzucker)

Příprava jídla

1 Do mísy robotu nalijte vlažné mléko a 60 ml vlažné vody, přidejte droždí a krupicový cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce a 150 g mouky, sůl a vanilkový extrakt, promíchejte hnětacím hákem. Postupně vmíchávejte máslo a každou dávku nechte zpracovat hákem, až se máslo vstřebá. Vsypte zbývající mouku a nechte opět robotem důkladně zapracovat při nízkých otáčkách na lesklé a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte a dejte do chladničky na 12–24 hodin.

2 Těsto vyndejte a nechte 1 hodinu v pokojové teplotě. Pak ho prohněťte a nechte další 1,5–2 hodiny znovu nakynout. Potom rozdělte na bochánky, každý zploštěte a do středu zapracujte hrstičku perlového cukru. Překryjte, aby cukr zůstal uvnitř. Pokud se s těstem špatně pracuje, dejte je na chvíli do chladu.

3 Rozpalte vaflovač, dejte do něj vždy bochánek těsta a pečte asi 5 minut. Přemístěte na mřížku – díky karamelizujícímu cukru ve středu jsou vafle velmi horké. Jezte teplé, pokud vystydnou, nechte je chvíli rozehřát v troubě.

NĚCO NAVÍC
Vafle lze i zmrazit a pak rozpéct v troubě rozehřáté na 200°C.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář