Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40
Maso

Ingredience

    • 400 g vepřové panenky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 200 g krémových žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
    • 2 šalotky, nasekané najemno
    • 100 ml suchého sherry
    • 50 ml smetany na vaření (12%)
    • 1 lžíce nasekaného estragonu (případně víc podle chuti)

    NA POLENTU

    • 100 g špenátových lístků
    • 75 g instantní polenty
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 lžíce másla nebo dobrého oleje (nemusí být)

Příprava jídla

1 Vepřovou panenku nakrájejte na cca 2cm silné medailonky, osolte je a opepřete. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo (třeba do vyhřáté trouby).

2 Do pánve přihoďte žampiony a šalotku, a je-li třeba, přilijte trošku oleje. Opékejte a průběžně míchejte asi 5 minut, dokud houby a šalotka trochu nezměknou.

3 Přilijte sherry a nechte 2 minuty bublat, až se tekutina téměř vyvaří. Přidejte do pánve smetanu, lžíci vody, sůl, pepř a chvíli provařte (nenechte ale dojít k prudkému varu!).

4 Do cedníku v dřezu vložte omytý špenát (velké listy předem nasekejte nahrubo) a prolijte jej vřelou vodou, aby mírně zavadnul. Pomocí vařečky vymačkejte ze špenátu přebytečnou vodu. Polentu uvařte podle návodu na obalu a zamíchejte do ní česnek a špenát, zjemnit ji můžete i trochou másla nebo kapkou oleje.

5 Odložené maso vraťte zpátky do omáčky, přidejte nasekaný estragon a krátce prohřejte. Podávejte se špenátovou polentou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fazolová polévka s klobáskami

Těstoviny s modrým sýrem, šalvějí a ořechy

Pikantní čínské kuře

Treska s pestem a česnekovými bramborami

Přidat komentář