Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční beránek

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli, a teď vám hrdě představujeme našeho (letošního) favorita:

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
123 (hlasy)
Doba přípravy: Více než hodinu
Chladnutí: 1-2 hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Česká

Ingredience

    • 300 g polohrubé mouky
    • 5 vajec, oddělených
    • 2 celá vejce, neoddělená
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
    • 2 rozinky
    • máslo na vymazání formy
    • moučkový cukr na poprášení
    • čokoládovou polevu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
 
3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu
■ Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
■ Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
■ Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
kde sezenu dve rozinky?
Obrazek uzivatele
Tak za 1.: rozinka je úplná blbost - je to přece z HROZNŮ, takže normální člověk říká a píše HROZINKA (jen d*bil odstraní z hrozinky H) a za 2. to byl dost trapný vzkaz.
Obrazek uzivatele
No ty inteligente 1. píše se ROZINKY!!!!!! 2.předchozí autor to myslel nejspíš jako vtip, kde sehnat 2ROZINKY.... Takže jediný d*bil je tu někdo zcela jiný....
Obrazek uzivatele
Jo? A hrozinky jsou z čeho? Z Hroznů a né z roznů. Jasně, teď každej říká rozinky, ale je to pěkná b*bost. Myslím, že d*bilové jsou tu už 2, když je někdo tak inteligentní, že do diskuze k receptu musí psát takové "vtipné" poznámky.
Obrazek uzivatele
nechcete radši napsat jak se vám povedl beránek v hrozinky?
Obrazek uzivatele
Tak aby bylo jasno.!!!!! Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. Mohou se jíst syrové nebo se používají při pečení (např. bábovka, mazanec) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo). Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, tak cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Rozinky se někdy prodávají též pod názvem sultánky. Sultánky jsou obzvlášť sladké rozinky sušené z vinných odrůd s velkými, bezsemennými plody,[1] zpravidla žlutozelenými. A stačilo tak málo. Vyhledat si to ve slovníku.
Obrazek uzivatele
Než začnete někoho hrubě urážet,dvakrát se nadechněte :-)České slovo rozinka totiž pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v české lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.34
Obrazek uzivatele
Je dost smutné, že místo diskuse o pečení či receptu se tu hádáte o hovadinách. Na to jsou jiné stránky na internetu. Takže se kroťte a bavte se k věci. Já se těšila, že je tu tolik diskusí o tom, jak beránka správně upéci... Smutné:o/ Pro takzvané "chytráky" (stačí si otevřít wikipedii): Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen.
Obrazek uzivatele
Nezkoušel jste někdo přidat do těsta kakao? chtěla bych černouška a nevim jestli můžu použít tenhle recept a kakao si přidat nebo radši najít speciální už s kakaem
Obrazek uzivatele
Dělala jsem beránka letos poprvé, tak jsem na něj byla dost zvědavá. Povedl se nádherně, ani kousek se z něj neodlomil, záda měl krásně vyklenutá a z formy jsem jej dostala velmi snadno. Navíc mi velmi chutnal! Jediný háček byl v tom, že jsem jej musela sníst sama, na manžela je toto těsto příliš suché, takže další roky budu muset vyzkoušet nějakou "mokřejší" variantu :-)
Obrazek uzivatele
Děkuji za super recept, peču beránka už léta, ale tento šel opravdu dobře vyklopit, těsta bylo hodně, takže dost i do mé historické formy, trik s vychladnutím ve formě jsem zkusila poprvé, a povedlo se! Tak snad bude i chutnat!
Obrazek uzivatele
České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v české lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné...a ten beránek bude určitě skvělý .-)
Obrazek uzivatele
Tento recept je jeden z nejhorších, které jsem na velikonočního beránka zkoušela. Jediné co se povedlo, že se beránek dokonale dal vyklopit a zůstal celý. Jinak těsto po upečení velmi tuhé, velmi suché a i přes citronové přísady doslova přebíjí chuť vajec. Stejný recept je u formy na beránka od firmy Tescoma a je to totéž. Zkusila jsem tento recept také ( trochu jiné poměry surovin) a vyšel stejně. Škoda vyhozených peněz za materiál. Výsledek šel do koše. Apetit online prosím zda by své recepty nejprve vyzkoušel a hlavně OCHUTNAL, než je vloží online. Hezký den
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Valašíková,
velmi nás mrzí, že Vám beránek nechutnal. Opravdu :-(. Můžeme Vás ovšem ujistit, že recepty testujeme, než je zveřejíme v časopise a posléze na webu. Tento recept je sice z roku 2005, ale i tehdy se recepty důkladně testovaly. Samozřejmě 100 lidí, 100 chutí, takže ani vysoký počet kladných hodnocení nezaručí, že bude výsledek chutnat všem :-(... Pokud budete mít chuť zkusit ještě jednoho beránka, pak můžete doporučit náš nejnovější recept na kakaového beránka, který je díky rozinkám krásně vláčný: http://www.apetitonline.cz/apetit-tv/recepty/kakaovy-velikonocni-beranek

Doufáme, že i přes tohle zklamání si užijete krásné svátky, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Mě se beránek také nepovedl, už poměr vajec a mouky se mi zdál podezřelý - musela jsem přidávat vodu, aby to šlo vůbec rozmíchat. Uznávám, že určité zkreslení může mít na svědomí mé rozhodnutí použít bezlepkovou rýžovou mouku, ale zatím se mi piškoty i s touto moukou dařily. Výsledek za moc nestojí.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Terezo,
opravdu nás moc mrzí, že ani u Vás beránek neuspěl :-(. Jedná se bohužel o recept starý už 13 let a za tu dobu na něj nebyla jediná negativní reakce (co se ingredincí či výsledku týká), tudíž jsme neměli nejmenší důvod recept zpochybňovat. Teď se nám sešly hned dvě. Samozřejmě jsme za zpětnou vazbu moc rádi, ale jediným řešením je, že ho budeme muset zkusit znovu připravit, protože takhle "od stolu" si po těch letech do receptu zasáhnout prostě netroufneme.
Moc děkujeme a doufáme, že ostatní velikonoční dobroty už se vydaří na výbornou!
S pozdravem, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý deň, tento recept poznám kde dokonca dávam na 5 vajec 42 dkg múky, ale určite chýba v popise 250 ml smotany na šľahanie.
Obrazek uzivatele
Tak za naší rodinu dávám receptu všech pět hvězdiček.Polila jsem ho ještě čokoládovou polevou a děti ozdobily lentilkami.Beránek šel krásně vyklopit a chutná výborně.
Obrazek uzivatele
Perfektní recept i pro začátečníka jako jsem já :-)

Přidat komentář