Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Husí játra se slaninou a lokšemi

Velikost jater z husy je proměnlivá, mezi víc než dva lidi je ale bohužel ani jako chuťovku nerozdělíte. Kdo má rád vnitřnosti, může si k nim do rendlíku přidat i srdíčko. Chcete-li podávat tuhle delikatesu většímu počtu lidí, nezbývá vám než koupit játra zvlášť – bohužel bývají k dostání převážně mražená.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 1-2
Doba přípravy: Do hodiny
+ vaření a chladnutí brambor
PT15M
Dušení 0:15
Chuťovka Česká

Ingredience

    • husí játra z 1 husy
    • 1 lžíce másla
    • cca 50 g gazdovské či anglické nebo jiné kvalitní slaniny, nakrájené na plátky
    • vývar či voda k podlévání
    • sůl a čerstvě drcený pepř

    NA LOKŠE

    • 500 g brambor (varný typ C)
    • 100–150 g polohrubé mouky
    • sůl
    • husí sádlo na promazání

Příprava jídla

1 Začněte lokšemi. Brambory uvařte doměkka ve slupce nebo bez, nejlépe ale den dopředu. Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte, na pomoučněném vále k nim přidejte většinu mouky a sůl, vypracujte těsto, podle potřeby dodejte zbývající mouku.

2 Z těsta udělejte váleček, nakrájejte ho na kousky a na pomoučněném vále vyválejte kruhové placky. Nedělejte je průhledné, aby se vám netrhaly. Placky propíchejte nožem a opékejte na suché pánvi (pokud vám na ni opadá mouka, opatrně ji z pánve stírejte ubrouskem, aby se lokše nepřipalovaly). Hotové placky promazávejte husím sádlem, skládejte je na sebe a snažte se je uchovat teplé.

3 V rendlíku rozpusťte máslo, opečte na něm ze všech stran játra a pak je na středním plameni pod pokličkou duste asi 10–15 minut. Podle potřeby je můžete podlít lžící vody nebo vývaru. Pak játra osolte, opepřete a případně doduste doměkka. Zvlášť na pánvi opečte slaninu. Játra nakrájejte a podávejte s lokšemi a slaninou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svatomartinská hostina

Červené zelí s brusinkami

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Husí krev na cibulce

Pomazánka z husího masa

Obrané husí maso s opečenými bramborami

Husí hody

Přidat komentář